top of page

SRÍ LANKA INFO

1. Nikdy nevěřit tuk tukářovi.

Vždy si jeho informace ověřit, případně se ho vůbec na nic neptat (hlavně co se týče autobusů kdy jedou - řeknou Vám, že žádný tu nejede)! Natahujou ceny až dvojnásobek - usmlouvat cenu ještě před nástupem!

2. Hromadná doprava

- Autobusy: hodně silně pokrýtá autobusová síť, nikdy se nám nestalo, že by jsme na autobus čekali déle než 10 minut. Ceny jsou hodně levné, ale opět někde se autobusáři snaží cenu bělochům trošku více napálit. Po delší době ježdění v autobse, se bude každý tak nějak orientovat, kolik by ta cesta na určitý počet km měla stát. Pokud dá cenu přehnaně vyšší (třeba nám řekl 500 rupií, ale minule za stejnou cestu jsme platili pouze 100), usmlouvat a klidně se trošku i rozčilit. Pokud se cestuje s větším zavazadlem (kufr, krosna), tak někdy zaúčtujou jako člověka navíc, protože zabírá místo v buse. Nám dva kufry účtovali jako jednu osobu navíc, ale taky jak kdy. První řada v buse je vyhrazena pro mnichy, takže tam je lepší si nesedat. V často frekventovaných místech jsou už na silnicích cedelu, které zančí zastávku autobusu. Není to tak všude, někde se musí mávat a když chce člověk vystoupit mimo zastávku, musí zvonit na zvoneček. Ale většinou oni si bělochy pamatují kam jedou a tam Vám řeknou ať vystoupíte. Jízda autobusem je tak trošku adrenalin a doporučuju jí každému, kdo na Srí Lanku přijede

- Vlaky: jsou taky hodně levné. Doporučuji jet trasu vlaku Kandy - Ella, nebo jen zkráceně, jak jsme jeli my: Ella - Haputale - Nuwara Eliya - Ella. Platili jsme opět směšné peníze. Místo není třeba rezerovat a vždy jsme si kupovali místo do 2. třídy. Ale bacha, vlaky mívají někdy i 2 hodiny zpoždění, tak ať to nenarušuje moc plány a taky nejedou moc rychle.

3. Skútry a auta

S půjčením auta zkušenosti nemám a myslím si, že je to zbytečné, pokud človek necestuje ve více lidech a není časově omezený, navíc v autobusech se člověk trošku vžije do místní kultury oproti autu.

Skútr jsme si půjčovali 2x, jednou v Arugam Bay za 800 rupií/den a potom na jihu v Mirisse za 700 rupií/ den - opět cenu smlouvat. Benzín stojí 117rupií/litr.

4. Provoz

Větší vyhrává aneb kdo troubí jede! Na Srí Lance se troubí pořád, takže se nelekat. Je naprosto normální, že v horách, kde nejsou silnice moc široké, tak autobus do zatáčky začne předjíždět jiný autobus a mezi ně se ještě prorve tuk tuk.

5. Lidi ve městech

Bacha, když se Vás na ulici někdo ujme, že Vám chce bůh ví co ukázat např. obří trh, slony nebo cokoliv jiného na co můžete narazit taky sami. Vždy když se s ním vydáte bude po Vás chtít peníze. Nenechat se napálit na dobře vypadající cenu, jako my, když jsme šli na představení. Cena původně měla stát 1000 rupií/osobu. Ale opět nějaký místňák nám nabídl cenu za 1000 pro oba, tak jsme si řekli dobrá cena, ale když jsme tam vešli, tak představení za 15 minut končilo.

6. Děti

Je dobré z Čech dovézt bonbony a nebo propisky, dost to vyžadají a když nemáte ani jedno, tak chtějí peníze.

7. Počasí

Dá se jet opravdu kdykoliv. Někdy jsou častější monzuny, ale dá se jim vyhnout případně 20 minutý déšť je naopak někdy dost přjemný. A hlavně nedívat se na předpověd a nevěřit jí! My celé 3 týdnu sledovali yr.no a na všechny místa na Srí Lance po celou dobu hlásili norové soustavný déšť a pršelo nám vlastně nejvíce jen na tom jihu, jinak vše byly takové malé přeháňky.

8. Očkování

Bohatě stačí žloutenka + možná tyfus. Ale myslím si, že je to i zbytečné. Není to tam vůbec nebezpečné.

CELKOVÝ VÝDAJ (3 týdny):

11.500 Kč - letenka

13.500 Kč - jsem si rozměnovala ne letišti do rupií

4.000 Kč - výběr z bankomatu

---------------------

29.000 Kč (a to jsme nešetřili)

Více zde: http://gaba-a-stepan-na-cestach.webnode.cz/blog/

RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
Zatím žádné štítky
bottom of page